★ WINACTIE Aankoopbedrag terug winnen? >>DOE MEE<< WINACTIE ★
VÓÓR 16:00 uur BESTELD, DEZELFDE DAG VERZONDEN!
VEILIG EN EENVOUDIG BETALEN!
DE SPECIALIST VAN DE BENELUX!
Zijn sneeuwkettingen verplicht met winterbanden? | Blog Er zijn regelmatig vragen over sneeuwkettingen, zoals: zijn sneeuwkettingen verplicht als ik winterbanden heb? Welke sneeuwkettingen zijn toegestaan? Zo zijn er verschillende regels in verschillende landen, welke in dit blog beschreven staan.

In sommige landen zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht, in andere landen zijn alleen sneeuwkettingen verplicht. U wilt natuurlijk weten voordat u op vakantie gaat wat nodig is, lees dan snel verder. 
 

Waar zijn sneeuwkettingen verplicht?

Om het voor u makkelijk te maken is er een tabel ontwikkeld waarin in een oog opslag te zien is waar sneeuwkettingen verplicht zijn. Voor de volledigheid is er ook meegenomen waar winterbanden verplicht zijn. Bekijk de onderstaande tabel:
 
Land
 
Sneeuwkettingen
(verplicht)
Winterbanden
(verplicht)

Nederland 

Nee, verboden

Nee
 

Duitsland 

Ja, aangeven (bord)

Ja
 

Oostenrijk

Ja, aangegeven (bord)

Ja, vanaf 1 november – 15 april)
 

Italië

Verplicht in de Aostavallei en in de provincie (Milaan) in periodes
 


Nee

Frankrijk

Ja, aangegeven of noodzakelijk

Ja, de winterbanden moeten aansluiten met de
wegomstandigheden
 

Tsjechië

Ja, verplicht in de auto te hebben liggen
 

Ja, met een minimale profieldikte van 3 millimeter (mm)
 

Kroatië
 

Ja, verplicht in de auto en bij (minimaal) 5 centimeter (cm) sneeuw verplicht te monteren
 

Nee

Slowakije

Nee

Ja, vanaf 15 november – 31 maart bij winterse omstandigheden
 

Luxemburg
 

Nee

Ja, bij winterse omstandigheden
 

Zwitserland

Nee

Nee, niet verplicht
 


Winterbanden?

De wintersporters onder ons rijden in de meeste gevallen de gehele winter met winterbanden. Wat blijkt uit onderzoek is dat het rijden met winterbanden de remweg zo’n 40 meter korter maakt. 

De winterbanden worden gefabriceerd met een ander type rubber in vergelijking met de zomerbanden. Ook is het profiel van de winterband geheel anders, hierdoor ontstaat er meer grip op de weg in de winter (koude maanden). Het beschikken over winterbanden betekent echter niet dat u niet zonder sneeuwkettingen met de auto op wintersport kan. In redelijk wat landen zijn namelijk sneeuwkettingen verplicht, zelfs als u al op winterbanden rijdt. 

In de meeste gevallen zijn sneeuwkettingen noodzakelijk, bijvoorbeeld in gebieden waar het heftig sneeuwt of waar het hotel zich bevindt op een steile en besneeuwde heiling. 


Wanneer zijn de sneeuwkettingen echt verplicht?

In alle Europese landen geldt een verplichting voor sneeuwkettingen als dit aangegeven staat via het blauwe bord. Echter geldt er ook gewoon het gezonde verstand, als automobilist bent u ten alle tijden verantwoordelijk voor de veiligheid voor uw zelf, medepassagiers en medeweggebruikers. Bij twijfel, monteer de sneeuwkettingen dan onder uw voertuig. 


Aansprakelijkheid en verzekering

Bij het verzuim aan sneeuwkettingen kan mogelijk gevolgen hebben bij het claimen van schade bij de verzekering. Bespreek en sluit voorafgaand aan de wintersport altijd een goede verzekering af en zorg dat u weet waar u voor verzekerd bent. 

Daarnaast worden de bestuurders die niet beschikken over sneeuwkettingen (in de meeste gevallen) aansprakelijk gesteld voor de (mogelijke) schade. Het bewijslast geldt hier omgekeerd. Dat betekent dat u beschuldigd wordt bestempeld en het onschuld zelf moet bewijzen. In deze situatie dient u dus de bewijzen dat het ongeval toch had plaatsgevonden ondanks u wel of geen sneeuwkettingen had. 


Regelgeving per land

In de vorige tabel is er een overzicht gegeven over de verplichtingen van sneeuwkettingen en winterbanden voor verschillende landen. Hieronder wordt uitgebreider ingegaan op waar sneeuwkettingen verplicht zijn. 

Nederland 
Nee, zelfs verboden. In Nederland is het (vooralsnog) verboden om met sneeuwkettingen te rijden, ondanks er een dik pak sneeuw op de weg ligt. 
Duitsland 
Ja, verplicht in dien aangegeven. In Duitsland is het verplicht om te beschikken over sneeuwkettingen, dit wordt aangegeven door middel van een (blauw) bord. 
Oostenrijk 
Ja, verplicht. De sneeuwkettingen zijn verplicht vanaf dat het (blauwe) bord wordt aangegeven. Wanneer er geen verplichting geldt, mag je alleen met sneeuwkettingen rijden als er voldoende sneeuw op de weg ligt. Zo kan de weg niet beschadigd worden. De aangeraden snelheid met sneeuwkettingen bedraagt 40 kilometer per uur (Km/h).

Ook is er tussen 1 november en 15 april een verplichting om met winterbanden te rijden. Het profiel dient minimaal 4 millimeter te zijn. 
Italië 
Ja, verplicht. In de Aostavallei van Italië is iedereen verplicht om tussen 15 oktober en 30 april voorzien te zijn van sneeuwkettingen. Ook als er geen bord aangegeven staat, dan kan de schuld aan u toegewezen worden in verband met het ontbreken van sneeuwkettingen. 

Deze regels gelden ook voor Milaan, echter is dat tussen 15 november en 31 maart verplicht. 

In de rest van Italië geldt geen verplichting voor het meenemen van sneeuwkettingen, echter wordt het wel aangeraden. 
Frankrijk 
Ja, verplicht. In heel Frankrijk zijn sneeuwkettingen verplicht als dat staat aangegeven of wanneer dit noodzakelijk is door de winterse omstandigheden. 
Tsjechië  
Ja, verplicht. Gedurende winter is het verplicht om sneeuwkettingen mee te nemen naar Tsjechië. U kunt bijvoorbeeld wachten met de aankoop van sneeuwkettingen als er geen sneeuw ligt, echter raden wij u aan om toch voorzien te zijn van sneeuwkettingen als u Tsjechië in de winter bezoekt. 
Kroatië  
Ja, verplicht. In Kroatië is het verplicht om sneeuwkettingen te hebben. Wanneer er meer dan 5 centimeter (cm) sneeuw ligt zijn de kettingen verplicht om te gebruiken. Ook is het verplicht om een schep mee te nemen naar Kroatië.  
Slowakije 
Nee, niet verplicht. In Slowakije is het niet verplicht om voorzien te zijn van sneeuwkettingen. Sterker nog, het is alleen toegestaan om sneeuwkettingen te rijden wanneer het gehele wegdek bedekt is met een dikke laag sneeuw of ijs. Slowakije wil hiermee voorkomen dat het wegdek beschadigd wordt. 
Sneeuwkettingen kopen?

Alleskanmee heeft een groot assortiment aan sneeuwkettingen welke voor een scherpe prijs verkocht worden, uit eigen voorraad geleverd wordt en deskundige klantenservice heeft om u te woord te staan.

Het belangrijkste is dat u weet welke type sneeuwkettingen u op de band mag leggen, dit kunt u uit het instructieboekje van uw auto halen. In dit instructieboekje staat ook de maat van de band, mits dit niet vermeldt staat kunt u dit altijd op de band terugvinden. 

Wilt u nog meer informatie vergaren over het onderwerp ‘Sneeuwkettingen?’ Lees dan het vorige blog

 
  Alleskanmee     22-12-2021 10:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.

Fijn dat je er bent! Alleskanmee.nl maakt gebruik van functionele-, analytische- en tracking-cookies om de gebruikerservaring te verbeteren.
Accepteer geselecteerde cookies