★ RUIM 100.000 TEVREDEN KLANTEN GINGEN U VOOR! • DE GROOTSTE SPECIALIST VAN DE BENELUX IN 2021! ★
Snelle levering uit eigen voorraad! Veilig en eenvoudig betalen De Specialist van Nederland

Hoe reinig ik een Airco? | Blog

Hoe reinig ik een Airco? | Blog In de vorige blogs is er gesproken over 'Hoe kiest u de juiste Airco?' en 'Wat is een split airconditioning?'. Heeft u deze blogs nog niet gelezen, dan wordt er aangeraden om die te lezen. In dit blog wordt er gesproken over 'hoe reinig ik een Airco?', dit is van groot belang, maar waarom? Lees dan dit blog!

Het is essentieel dat de airco minstens twee keer per jaar schoongemaakt wordt, dit om onhygiënische plekken, nare geuren en inefficiënt koelverbruik te voorkomen.


Wat is nodig om de airco te reinigen? 

Er zijn verschillende producten nodig om de airco te reinigen, dit geldt voor de binnen- maar ook voor de buitenunit. De volgende schoonmaak producten zijn nodig:
  • Borstel 
  • Stofzuiger
  • Desinfectiemiddel of bactericide 
  • Ontvettingsmiddel (St. Marc, HG etc.)Hoe moet de airco gereinigd worden?

Nu alle schoonmaakspullen bij elkaar verzameld zijn, kan er direct gestart worden met het reinigen van de airco, maar hoe gaat dit dan? 

In de meeste gevallen zijn de airco's redelijk onderhoudsarme producten, echter is het essentieel dat de filter, spoel, de bak van de afvoer grondig te verversen en schoon te houden. Met deze handelingen voorkom je dat de airco minder goed functioneren en er bacteriële stoffen vrijkomen. 


Stap 1: Filters 

De filters van de airco zorgen dat de buitenlucht die naar binnen gezogen wordt gefiltert is. Ook wordt de stof die zich in de kamer bevindt gefiltert. Als er veel stof op de airco zit, dan is dit makkelijk te verwijderen door te stofzuigen. Is de filter naderhand nog steeds vies? Spoel deze dan onder (lauw) water af in combinatie met (zachte) zeep. 

Het belangrijkste betreft dat de filter helemaal droog moet zijn na dat deze is schoongemaakt, met de nadruk op (kruk)droog! Het regelmatig (minimaal 2x per jaar) reinigen van de filters is belangrijk, hierdoor blijft de airco gezonde lucht circuleren. 
 

Stap 2: Spoel 

De spoel, deze bevindt zich in een apart compartiment van de airco. Het is belangrijk om de spoel ook regelmatig schoon te maken. In de zomermaanden wordt de airco doorgaans vaker gebruikt, dit omdat het vaak warm is. In de spoel komt dan veel vocht, stof en bacteriën.

Het schoonmaken van de spoel bevordert de luchtstroom in een positieve manier, welke het ook nog gezonder maakt. Het schoonmaken doe je door een borstel over het buitenste deel van de spoel te halen en deze goed te borstelen. 


Stap 3: Bak (afvoer) 

In de buitenunit van de airco bevindt zich een afvoerbak, hierin vallen alle vuile druppels (water, stof etc.) Het regelmatig legen en afspoelen van de afvoerbak is essentieel!


Stap 4: Koelmiddeldruk controle

Het is belangrijk om de koel(middel)druk te controleren, daarin kan er opgemerkt worden of er mogelijk onregelematigheden zijn. Als er mogelijk fouten of problemen zijn, meldt dit dan direct bij degene wie de airco heeft gehangen. Als dit niet gebeurt kan het voorkomen dat er een grote lekkage of andere onenigheden ontstaan. Als de airco stabiel en goed functioneert, is de kans ook hoger dat de levensduur van de airco vergroot. 


Stap 5: Desinfecteer 

De vijfde en laatste stap is een keuze, deze hoeft niet regelmatig gedaan te worden. Als de airco dan toch al helemaal gereinigt is, kunt u de laatste stap natuurlijk ook voltooien.

Dit houdt in dat de airco gedesinfecteerd wordt, hierbij gaat het met name over de buitenunit. De buitenunit hangt buiten en wordt blootgesteld aan alle weersomstandigheden, het is dus verstandig om de buitenunit te desinfecteren door middel van bactericide of fungicide. 

 

Algemene reiniging 

Over het algemeen is het dus verstandig om de airco minimaal 2x per jaar grondig te reinig, ondanks dat de airco meestal een onderhoudsvriendelijk product is. Het gaat met name over de filters, hierin worden de meeste bacteriën opgenomen en dat wil je absoluut niet in de kamer hebben. 

Het laatste wat ook nodig is, is het laten bijvullen van de koelvloeistof. Dit dient een gespecialiseerd bedrijf te doen, wat ook geldt voor overige andere problemen met de airco.

Klik hier voor het assortiment Airco's! 
  Alleskanmee     11-10-2021 09:30     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.