★ RUIM 100.000 TEVREDEN KLANTEN GINGEN U VOOR! • DE GROOTSTE SPECIALIST VAN DE BENELUX IN 2021! ★
Snelle levering uit eigen voorraad! Veilig en eenvoudig betalen! Dé specialist van Nederland!

Welke type trekhaken zijn er? | Blog

Welke type trekhaken zijn er? | Blog Er zijn verschillende type trekhaken op de markt; vaste kogel, horizontaal afneembare trekhaak, verticaal afneembare trekhaak en de flenskogel. Al deze trekhaken hebben een ander mechanisme, deze worden onderstaand uitgelegd en weergegeven. 


Vaste kogel trekhaak

De vaste kogel is één van de vier verschillende type trekhaken. De vaste kogel is de meest verkochte trekhaak van de vier. Echter maakt de afneembare trekhaak een flinke opmars in deze markt, dit omdat deze te verwijderen is. 
Vaste kogel trekhaak - Alleskanmee
Voordelen vaste kogel:
•    De kogel zit vast, deze raakt u dus niet kwijt
•    Het helpt uw achterkant (bumper) te beschermen
•    Voordeliger in aanschaf dan andere trekhaaktypes

Naast deze voordelen zijn er ook een aantal verschillen in de kogel van deze trekhaak:
•    Welded kogel
•    Bolded kogel
•    Flens kogel
Het type wat het meest voorkomt is de ‘Bolded’ kogel, bij deze trekhaak is de kogel met bouten (op het juiste aanhaalmoment) vastgemaakt aan het trekhaakframe. Dit frame zit vast aan de auto. 

Het type ‘Welded’ komt nauwelijks tot nooit meer voor. Tot slot bestaat er de ‘Flens’ kogel, deze is voornamelijk geschikt voor bedrijfswagens en zit vaak op meerdere plekken vast aan het trekhaakframe. 

Welke vaste kogel trekhaak moet u kiezen?

De meest voorkomende trekhaak kogel is de ‘Bolded’, echter is het naast het kiezen van de kogel ook belangrijk dat u aandachtig kijkt en weet welke kogeldruk er gehandhaafd kan worden, aanhangwagengewicht mogelijk is en de kwaliteit van de trekhaak goed is. 


Horizontaal afneembare kogel trekhaak

De horizontaal afneembare kogel is één van de vier verschillende type trekhaken. De horizontaal afneembare kogel is aan een opmars bezig in de trekhaakmarkt, dit komt omdat men tegenwoordig vaker een trekhaak wil gebruiken, zonder dat deze ‘altijd’ zichtbaar is. Deze trekhaak is namelijk horizontaal te verwijderen na gebruik. 
Horizontaal Afneembare Trekhaak - Alleskanmee.nl
Voordelen horizontaal afneembare kogel:
•    Afneembaar (horizontaal)
•    Esthetische aspecten (niet mooi dat er continu een kogel achter de auto hangt)
•    Wettelijke aspecten (als de trekhaak voor het kenteken zit)
•    Parkeersensoren (in sommige gevallen zit de vaste kogel in de weg)
Naast de horizontaal afneembare kogel trekhaak is er ook een verticaal afneembare kogel variant beschikbaar in het assortiment. 


Verticaal afneembare kogel trekhaak

De verticaal afneembare kogel is één van de vier verschillende type trekhaken. De verticaal afneembare kogel is aan een opmars bezig in de trekhaakmarkt, dit komt omdat men tegenwoordig vaker een trekhaak wil gebruiken, zonder dat deze ‘altijd’ zichtbaar is. Deze trekhaak is namelijk verticaal te verwijderen na gebruik. 

Wel is de verticaal afneembare kogel in vergelijking met de horizontaal afneembare kogel luxer. Dit komt omdat de trekhaak omhoog in de houder geplaatst wordt door middel van een luxe ontgrendeling. Het losmaken daarvan gebeurt via deze zelfde (luxe) draaiknop. De ver- en ontgrendeling is met een slot beveiligd, hierdoor kan de kogel niet gestolen worden. 
Verticaal Afneembare Trekhaak - Alleskanmee.nl
Voordelen verticaal afneembare kogel:
•    Afneembaar (verticaal)
•    Esthetische aspecten (niet mooi dat er continu een kogel achter de auto hangt)
•    Wettelijke aspecten (als de trekhaak voor het kenteken zit)
•    Parkeersensoren (in sommige gevallen zit de vaste kogel in de weg)

Hoe kiest u de juiste afneembare (horizontaal/verticaal) trekhaak?

Allereerst is het belangrijk dat er gekeken wordt naar de mogelijkheden voor de auto. Het kan namelijk zijn dat de verticaal afneembare trekhaak niet past en dan komt u direct uit op de horizontaal afneembare trekhaak. 

Ten tweede is het belangrijk dat de prijs u past, de afneembare trekhaken zijn in aanschaf duurder dan de vaste kogel. 

Ten derde is het essentieel dat u kijkt naar de maximale kogeldruk, aanhanggewicht en kwaliteit van de trekhaak. Met name de kogeldruk is van belang als het gaat over het dragen/trekken van een fietsendrager of caravan. 

Tot slot als beiden afneembare trekhaken mogelijk zijn is het aan u om een keuze te maken. Er zijn namelijk niet meer verschillen in de trekhaken dan de bovenstaande genoemde verschillen. 


Flens kogel trekhaak 

De flens kogel trekhaak is de laatste van de vier types. Dit type trekhaak is geschikt voor het zware werk en wordt veelal gebruikt in de professionele branche. De flens kogel kan met gemak een gewicht van meer dan drie ton trekken.  De flens kogel kent drie types; de tweegats-, viergats- en verlaagde viergatsuitvoering. Echter heeft Alleskanmee alleen de tweegatsuitvoering, welke tevens ook het populairst is in deze branche. 


Flens kogel trekhaak - Alleskanmee.nl

Tweegatsuitvoering
De tweegatsuitvoering van de flens kogel is in hoogte verstelbaar, mits de flensplaat waarop de kogel gemonteerd wordt bestaat uit vier koppelpunten. De tweegatsuitvoering kogel is dan monteerbaar op zowel de onderste als bovenste koppelpunten. De verstelbaarheid is voornamelijk van belang bij een bestelbus/bedrijfswagen. De tweegatsuitvoering kogel is te stellen, hierdoor kan de achterdeur ten allen tijden open. 

Voordelen flens kogel:
•    In hoogte verstelbaar
•    Geschikt voor zwaarder werk (drie ton)
•    Uitwisselbaar met andere koppelsystemen


 
  Alleskanmee     09-12-2021 10:00     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.