De juiste dakdrager kiezen? | Blog

Juiste dakdragers?

Het kiezen van de juiste dakdrager(s) is een cruciaal onderdeel om vervolgens op de juiste manier uw dakdrager te monteren op uw dak. In dit blog wordt er informatie gedeeld die mogelijk uw (twijfel) weg kunnen nemen of u te voorzien van informatie. 
 

Juiste keuze dakdragers auto?

Op welke onderdelen moet er gelet worden: 
  • Merk, model en bouwjaar van de auto. 
  • Carrosserievorm, denk hierbij aan de 3 deurs hatchback, 5 deurs hatchback, 4 deurs sedan, stationwagon, cabrio, coupé, SUV, MPV en/of bestelwagen.
  • Het daktype van uw voertuig (open dakrail, dichte/gesloten/geïntegreerde dakrail, glad dak, fix-points/vaste bevestigingspunten of T-track/T-profiel).


Welk daktype heb ik?

Om te bepalen welk daktype u bezit, worden er onderstaand verschillende afbeeldingen met voorbeelden van het dak getoond. Deze geven weer waar u op kunt letten om uw dak(type) te herkennen. 


Open dakrail

Er is sprake van een open dakrail als uw voertuig is voorzien van twee dakrailingen, welke doorgaans in de lengte zijn geplaatst. De dakrails zit vaak maar op eén aantal plekken bevestigd. Een kenmerkend onderdeel van de open dakrail is dat u uw hand om de dakrail kan grijpen en/of onder de rail kan steken. 

 

Dichte/gesloten/geïntegreerde dakrail

Er is sprake van een dichte, gesloten en/of geïntegreerde dakrail wanneer uw voertuig is voorzien van een rail aan beide kanten, welke in de lengte bevestigd zit. Bij deze dakrail is er geen ruimte tussen het dak en de rail, u kunt uw hand er niet omheen grijpen of onder door steken. De dichte, gesloten en/of geïntegreerde dakrail wordt ook wel een flushrail genoemd. 


Glad dak

Er is sprake van een glad dak als er geen dakrail zichtbaar is, dit is te zien als het dak van uw voertuig compleet glad is en geen bevestigingspunten in het dak heeft. Een glad dak wordt ook vaak als normaal dak beschouwd. In de meeste gevallen loopt er een (rubberen) verzonken strip van voor naar achter die geen bevestigingspunten bevat. 

Het monteren van een dakdrager op een glad dak gaat anders dan in de meeste gevallen wat ook vrijwel logisch is, bij een glad dak worden de voeten van de dakdragers door middel van een klem tussen het dak en deuropening gemonteerd. De klemmen zijn in gecoat, waardoor de rand van het dak niet of nauwelijks beschadigd, de voeten (rubberen onderkant) van de dakdrager worden op het dak geplaatst. 


Fix-points/vaste bevestigingspunten

Er is sprake van een fix-points of vaste bevestingspunten als er in het dak van uw voertuig al vaste montage- en bevestigingspunten zitten. Dit daktype is doorgaans te herkennen aan de klepjes die open geklikt of geschoven kunnen worden. Onder deze klepjes zit een constructie waarbij u uw dakdrager(s) op kunt monteren. 


T-track/T-profiel

Er is sprake van een T-track of T-profiel als er in het dak een gleuf bevat, waar de dakdragers in geschoven kunnen worden. 


 

Verschil tussen aluminium en stalen dakdragers?

In de meeste gevallen kunt u een keuze maken tussen stalen en/of aluminium dakdragers. De Farad aluminium dakdragers hebben meer draagvermogen dan de stalen variant. Tevens is dit bij de andere merken niet het geval, deze hebben nagenoeg hetzelfde draagvermogen. 

De aluminium dakdragers zijn geschikt voor T-adapters te gebruiken, dit omdat de aluminium dragers voorzien zijn van een T-gleuf welke doorgaans zilver van kleur zijn. 
De stalen dakdragers zijn niet voorzien van een T-gleuf en worden alleen in het zwart verkocht. 


T-adapters?

De T-adapters zijn vierkanten plaatjes met daarop een bout. Deze worden regelmatig gebruikt om accessoires te bevestigen zoals:
  • Fietsendrager
  • Dakkoffer op een dakdrager
  • Skidrager
Deze T-adapters zijn geschikt om in de T-gleuf te monteren die in de aluminium dakdragerstangen zitten. Tevens geldt dit niet voor de stalen dakdragers, dit omdat deze niet beschikken over een T-gleuf. 



Bekijk het gehele assortiment hier

 
  Alleskanmee     23-07-2021 11:45     Reacties ( 0 )
Reacties (0)

Geen reacties gevonden.